2023 Q3: Verkkokaupan myynti romahti 39 prosenttia: ”Pohjakosketuksesta pomppu kohti joulua!”

Verkkokaupan myynti romahti 39 prosenttia – ”Pohjakosketuksesta pomppu kohti joulua!”: Ostovoiman nousu lupaa käännettä parempaan

17.10.2023 10:05:49 | Vilkas Group Oy

 

Uunituore verkkokauppaindeksi kertoo häkellyttävästä pudotuksesta verkkokaupassa. ”Lähes 40 prosentin pudotus verkkokaupan myynnissä on ennennäkemättömän valtava”, kuvaa muutosta indeksiä tuottavan Vilkas Groupin toimitusjohtaja Markku Korkiakoski. Korkiakosken mukaan suunta on kuitenkin kääntymässä. ”Palkansaajien ostovoima on jo paranemassa ja talous kääntymässä taantumasta kasvuun, mikä merkitsee pikaista paluuta plussalle myös verkkokaupalle. Myös indeksistämme löytyy tähän tukea”, arvioi Korkiakoski.

Huimat vaihtelut verkkokaupan kehityksessä jatkuvat. Kielteinen talouskehitys korkeine korkoineen on syönyt pois koronapandemian ja Venäjän Ukrainaan käynnistämän hyökkäyssodan aiheuttamat kasvupiikit. 2000 verkkokaupan todelliseen myyntiin perustuva Verkkokauppaindeksi kertoo nyt ainutlaatuisesta 39 prosentin pudotuksesta yleensä nousujohteisessa verkkokaupassa.

”Kyllä tässä todella historiallisesta pudotuksesta puhutaan. Lähes 40 prosentin pudotus verkkokauppaan on ennennäkemättömän valtava, mikä kertoo karua kieltä ostovoiman heikosta jamasta. Kyllä vuosi sitten hyvin tiesimme, että silloista ennätystulosta siivitti varautuminen Venäjän hyökkäyssodan takia, mutta on tämä romahdus silti häkellyttävä. Korkeat korot ja inflaatio ovat syöneet ihmisten ostovoiman ja ostohalut”, tiivistää indeksiä jo yli 25 vuotta tuottaneen Vilkas Groupin toimitusjohtaja Markku Korkiakoski

Vilkas Group on Suomen johtava kotimainen verkkokauppatoimittaja, joka on rakentanut ainutlaatuisen järjestelmän verkkokauppojen myynnin reaaliaikaiseen seurantaan.

Käänne jo joulua kohti?

Vaikka vuoden kolmas kvartaali oli paha, voi juuri alkanut neljäs tuoda muutoksen. Reaalinen ostovoima on jo kääntynyt lievään kasvuun ja talous laajemminkin lupailee nousua.

”Palkansaajien ostovoima on jo paranemassa ja talous kääntymässä taantumasta kasvuun, mikä merkitsee pikaista paluuta plussalle myös verkkokaupalle. Myös indeksistämme löytyy tähän tukea. Verkkokaupan tilausmäärien jyrkkä pudotus on laantunut nyt vain 5 prosenttiin eli murto-osaan euromääräisestä pudotuksesta. Ostamisen aktiivisuus putosi siis paljon vähemmän kuin käytetyn rahan määrä”, analysoi Korkiakoski Verkkokauppaindeksin tarjoamaa dataa.

Korkiakoski ennakoi, että tiukassakin tilanteessa joulukauppaan satsataan yllättävänkin paljon.

”Jouluun on nytkin säästelty ehkä suhteessa enemmän ostovoimaa, niin hyvinkin seuraavaksi voi olla vuorossa tästä pohjakosketuksesta pomppu kohti joulua”, arvioi Korkiakoski.

Vahvoja syitä odottaa verkkokaupan elpymistä löytyy muutenkin runsaasti.

”Kyllä verkkokaupan suunta on vääjäämättä ylös. Verkkokauppa on kivijalkaa vaivattomampaa ja tehokkaampaa sekä kauppiaalle että asiakkaalle. Asiakas voi etsiä itselleen verkkokaupasta edullisimmat hankinnat nopeasti ja helposti. Kun tähän lisätään, että myös varttuneempi väestö osaa yhä paremmin verkko-ostoksia tehdä ja tekoäly tulee nostamaan verkkokaupan uudelle tasolle, niin verkkokaupan suhteellinen osuus kyllä varmuudella kasvaa”, analysoi Korkiakoski kaupan kehityksen ja tekoälyn suurta kuvaa.

”Itse asiassa väitän, että verkkokaupan uusi kasvu tulee olemaan yllättävänkin nopeaa ja suurta. Tekoälyn luoma tuottavuusloikka tulee olemaan huima”, lisää Korkiakoski.


Lisätietoja:

Markku Korkiakoski, toimitusjohtaja, Vilkas Group Oy, 0400 434 244, markku@vilkas.fi

 

Takaisin

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

2021 Q2: Verkossa myydään nyt hitusen vähemmän, mutta reippaasti isommalla rahalla

”Luksusta myydään 40% enemmän, kotimaista ja kestävää” – Verkossa myydään nyt hitusen vähemmän,...

2022 Q1:Suomalaiset tekivät maaliskuussa ennätyssuuria verkko-ostoksia

Suomalaiset tekivät maaliskuussa ennätyssuuria verkko-ostoksia – ”Tämä on sekä erittäin hyvä että...

2021 Q3 Verkkoyllätys: Pudotuspeli meneillään, kotimaisista verkkokauppiaista hävisi 25% – ”Isommat porskuttavat, myynti ja markkinointi ratkaisee”

Verkkokaupan euromääräinen kasvu jatkuu, kertoo uunituore verkkokauppaindeksi. Indeksiä täydentävä...