Arvonlisäveron erityisjärjestelmä laajenee 1.7.2021

 

Samalla poistuu vähäarvoisen tuonnin raja

Kansainvälinen ja EU:n sisäisen kaupan arvonlisäverotus, etenkin kuluttajamyynnissä, tulee käymään läpi ison muutoksen. Tämä uudistus tulee koskemaan vahvasti verkkokauppiaita, kuten myös muitakin yrittäjiä, joilla on myyntiä kuluttajille EU-maissa, tuo EU:n ulkopuolelta tavaraa kuluttajille myytäväksi ja/tai myy palveluita EU:n alueella. Tämän ison uudistuksen piti alunperin alkaa jo 1.1.2021, mutta komission päätöksestä aikataulua siirrettiin niin, että lain soveltaminen alkaa 1.7.2021.  

 

Mini One Stop Shop vai One Stop Shop?

Uusi erityisjärjestelmä on nimeltään One Stop Shop ja se käsittää jatkossa 3 erityisjärjestelmää. Uusi järjestelmä tulee kattamaan kaikki kuluttajille EU:ssa myydyt palvelut ja tavaroiden etämyynnin EU:n sisällä.

Vanha ja tämän hetkinen erityisjärjestelmä Mini One Stop Shop kattaa kuluttajille myydyt tele-, lähetys- ja sähköisten palvelut EU:ssa. Tällä järjestelmällä yritys on voinut ilmoittaa kohdemaan alv:n keskitetysti yhden palvelun kautta, silloin kun myynti kohdemaahan on on ollut enemmän kuin 10 000 euroa. 

 

Kolme erillistä erityisjärjestelmää

Nämä kolme erityisjärjestelmää ovat:
  1. Unionin järjestelmä, joka kattaa kaikki kuluttajille EU:n sisällä myydyt palvelut ja sisäisen tavaroiden etämyynnin. Etämyyntiä on sähköinen markkinapaikka, kuten sähköinen rajapinta, portaali tai alusta, kuten verkkokaupat.
  2. Muu kuin unionin järjestelmä, joka tulee kattamaan kaikki EU:ssa kuluttajille myydyt palvelut.
  3. Tuontijärjestelmä, joka kattaa EU:n ulkopuolelta tuotujen tavaroiden etämyynnin, ja kun lähetyksen arvo on enintään 150 euroa. Myös tässä järjestelmässä myynti kuluttajille voi tapahtua sähköisen markkinapaikan kautta.

 

Miten ja milloin?

Kumpaankin erityisjärjestelmään voi rekisteröityä vapaaehtoisesti; rekisteröityminen tapahtuu OmaVerossa. Rekisteröitymisen rajana pidetään vähäisen liiketoiminnan rajaa, joka on tällä hetkellä 10 000 euroa. Huomaathan, että vähäisen liiketoiminnan raja Suomessa nousee 15 000 euroon vuonna 2021. Tämän rajan ylittäminen ei pakota yritystä liittymään erityisjärjestelmään, mutta velvollisuus rekisteröityä kansallisesti niihin EU-maihin, joiden erityisjärjestelmän piiriin kuuluvia palveluja ja tavaroita myydään kuluttajille, säilyy.
Suomessa myyjä, joka on rekisteröitynyt erityisjärjestelmään, tilittää verot OmaVerossa. One Stop Shopin verokausi on neljännesvuosi (kohdat 1 ja 2) paitsi tuontijärjestelmä (kohta 3), jossa verokausi on kalenterikuukausi. 
 
Ilmoitukset ja maksut tehdään verokautta seuraavan kuukauden loppuun mennessä.
 
 

Vähäarvoisen tuonnin verovapaus poistuu.

Vähäarvoinen tuonti eli lähetys EU:n ulkopuolelta jonka hyödykkeiden arvo on maks. 22,00 euroa on jatkossa veronalaista. Maahantuotavat tavarat on tulliselvitettävä ja 1.7.2021 eteenpäin aina. Silloin kun erityisjärjestelmään ei ole rekisteröidytty, eli ei käytetä sen tuontijärjestelmää (kohta 3), kantaa tulli maahantuonnin arvonlisäveron.  
 
Kirjoittaja on Niina Kilponen. Tilkas Oy:n yksi perustajista ja yrityksen pääkirjanpitäjä. Tilkas Oy:n työnimi on Verkkokauppatilit ja nimensä mukaisesti se tarjoaa taloushallinnon palveluita Verkkokauppiaille. Omistajilla on yhteensä vuosien ja vuosikymmenien kokemus verkkokaupasta ja verkkokaupan taloushallinnosta.
 
 
 
LÄHDE 
 

 

Takaisin

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Paikoillanne, valmiit, uusi tietosuoja-asetus

EU:n uusi tietosuoja-asetus astuu voimaan 25.5.2018. Uuden asetuksen myötä jokaisen yrityksen...

Verkkokaupan käyttöliittymän suunnittelu - mihin linkit sijoitetaan?

Kun astut pimeään huoneeseen, kätesi etsii automaattisesti valokatkaisijaa vanhasta tottumuksesta...

Kuluttajakauppa EUssa ja arvonlisävero

1.7.2021 tulee voimaan uusi laki, joka koskee myyntiä EU-maissa kuluttajille tai muille...