Starta e-handel

Vad bör man tänka på när man ska starta webshop? Vilken e-handelsplattform ska man välja? Vad ska man sälja på nätet?

1. Välj en e-handelsplattform som är mångsidig och enkel att använda

En av de första frågorna när man ska starta e-handel är “Vilken e-handelsplattform är bäst för min verksamhet?”. Det är lätt att starta en webbutik, men vad är det som gör det till en framgångsrik webbutik? Det är olika, för någon innebär det ekonomisk framgång, för en annan en trevlig hobby och erfarenhet, en tredje kanske känner sig framgångsrik genom att erbjuda kunderna god service. Tänk igenom vad som är viktigt för dig och vad du vill uppnå med att starta din egen webshop.

vilkas_online_esittely
vilkas_at1_myytavat

2. Bestäm vad ni vill sälja på nätet och säkra era produktleveranser

När ni ska bli e-handlare så måste ni först bestämma er för vad ni vill sälja på nätet och säkra tillgången till det ni säljer. När man ska starta webbutik bör man också ha leverantörer som tillhandahåller produkter eller material till det man ska sälja. Dessutom bör ni skaffa er kunskap om att det ni säljer också efterfrågas på marknaden. Produkterna som ni ska sälja på nätet kan i princip vara vilka som helst. Nätbutiker säljer allt från kläder, möbler, musikinstrument, bilreservdelar, utbildning och allt där emellan. Oberoende av vad ni brinner för, försäkra er om att er leverantör är pålitlig. När man ska starta e-handel är det viktigt att man kan få produkterna levererade till sina kunder så smidigt och fort som möjligt.

3.Skaffa ett domännamn för er e-butik

Om ni har en existerande webbadress kan den styras till er webshop. Om ni inte har införskaffat någon domän än kan ni göra det från vilken domänleverantör som helst eller så kan ni beställa domäntjänsten hos Vilkas Group. Ni kan använda ert företagsnamn som e-butikens domän eller så kan ni välja i princip vilket domännamn som helst. Välj det som fungerar bäst för ert företag när ni ska starta e-butik, ett domännamn som gör det enkelt för kunderna att hitta er.
vilkas_at2_domain-1
vilkas_o2_menestys

4. Välj en e-handelsplattform som kan växa med er verksamhet

Öppna en testbutik kostnadsfritt i 30 dagar och försäkra er om att vår tjänst passar för era nuvarande och kommande behov. Ni binder er inte till något med testbutiken och den är helt avgiftsfri. Det allra bästa; allt det arbete som ni utför i testbutiken finns kvar när ni aktiverar er webbutik hos Vilkas Group. Synligheten i sökmotorer är ett måste inom e-handel och det har vi tagit hänsyn till i hela vårt utvecklingsarbete. Det är viktigt att när ni ska starta webshop jämföra olika e-handelsplattformar med varandra för att hitta den som passar er bäst. Våra tjänster stöder dig i alla steg av e-handelns livscykel.

5. Välj rätt partners

För att ni ska nå framgång krävs det, förutom en leverantör av e-handelssystemet, också partners som tar hand om bl.a. logistiken, betalningar, bokföringen och marknadsföringen. Vilkas Group är en leverantör av ett flexibelt och lätthanterligt system för att starta webbutik. Vi erbjuder även integrationer till ett brett urval av betalsätt och leveranssätt. Starta en B2B- eller B2C-butik hos oss och ni får färdiga integrationer till de allra viktigaste leverantörernas tjänster. Jämför också deras tjänster så att ni hittar det som passar er bäst.

vilkas_at4_kumppanit
vilkas_at5_suunnittele

6. Planera noggrant

Planera hur er webshop ska fungera i praktiken; vilka produktkategorier ska finnas, annat innehåll, hur butiken ska marknadsföras, hur ni hanterar kundtjänsten för bästa service, hur beställningarna hanteras och levereras, hur hanterar ni returer. En noggrann plan snabbar upp jobbet med att sätta upp och öppna själva butiken.

7. Skapa er webshop

Öppna nätbutikens administrationsgränssnitt, skapa era kategorier och produkter, välj en lämplig design och lägg till pricken över i:et med era egna bilder, färgteman och logotyp. Om ni fastnar med något ber ni bara vår support om hjälp. Alla våra kunder får alltid fri support via telefon och e-post, med hjälp av Vilkas support är ni aldrig ensamma i arbetet med webbutiken.

vilkas_at6_toteuta
vilkas_o6_kauppa

8. Marknadsför och utveckla er webbutik

Handeln sker numera via många säljkanaler. Se till att finnas där era kunder kan tänkas leta efter er. Försäkra er åtminstone om att er butik finns synlig i sökmotorerna och på sociala medier. Marknadsför webbutiken med hjälp av Google Ads och andra populära tjänster. Följ webbutikens besökare med hjälp av analysverktyg som t.ex. Google Analytics. På så sätt lär ni er hela tiden mer om era kunder och vilka kanaler som är mest produktiva.

Följ stegen ovan som ett recept för att lyckas med att starta e-handel!

I ett nötskal: ta emot dina kunders beställningar och leverera de beställda produkterna till din kund så snabbt som möjligt. Se också till att ge utmärkt kundservice. Skapa kundrelationer och vårda dem långsiktigt. Om en kund upplever utmärkt kundservice hos ditt företag är det mer sannolikt att de delar det online.

Vi önskar er all lycka i ert e-handelsäventyr!

Tveka inte, utnyttja den här möjligheten redan idag