Google Search Console är ett kostnadsfritt verktyg som hjälper dig att optimera din butik för sökmotorer genom att mäta din trafik och resultat. Du kan även använda det för att informera Google om dina URL:er har ändrats.

Kom igång med Google Analytics

 

För att använda Search Console, måste du först verifiera att det är du som äger butiken. Det gör du genom att koppla Google Analytics till din butik. Instruktioner för hur man gör det finns på sidan Google Analytics.

Kom igång med Google Search Console

 

Efter det, måste du koppla din butik till Google Search Console. Om du redan gjort det kan du hoppa över detta och fortsätta med sektionen Inställningar i Google Search Console nedan.

1. Gå till Google Search Console och logga in.

2. Nu behöver du lägga till din butik i Google Search Console. Beroende på om du använt Search Console med det här kontot tidigare, så lägger du till butiken på olika sätt:

  • Om du inte använt Search Console tidigare med det här Google-kontot, så lägger du till URL:en för din butik i rutan i mitten på sidan och väljer LÄGG TILL EN EGENDOM.
  • Om du redan använt Google Search Console tidigare med det här Google-kontot, så klickar du på LÄGG TILL EN EGENDOM i listan med dina tidigare webbplatser, lägger till URL:en för din butik och sedan väljer du Fortsätt.

3. Välj Google Analytics som verifieringsmetod. Du kan behöva välja Alternativa metoder först.

4. Välj VERIFIERA.

Din butik är nu kopplad till Google Search Console.

 

Inställningar i Google Search Console

 

1. Gå till Google Search Console och logga in.

2. Välj URL:en för din butik.

3. I menyn till vänster, välj Genomsökningsåtgärder och sedan Webbplatskartor.

4. Det här steget behöver du bara göra om du redan lagt till sitemaps för din domän tidigare i Google: Välj de gamla webbplatskartorna i den första kolumnen och välj Radera.

5. Välj Lägg till ny webbplatskarta.

6. Fyll i "sitemap.xml" i fältet efter URLen för din butik (utan citattecken) och välj Skicka.

Den nya webbplatskartan deponeras nu hos Google och din butik kommer att indexeras igen.