Vad är Google Analytics?

 

Google Analytics är en kostnadsfri tjänst som ger webbplatsägare möjligheten att se statistik om hur webbplatsen används, t.ex. hur många besökare man har, vilka sidor besökarna tittar på eller var de kommer ifrån. Den här statistiken kan hjälpa dig att bättre förstå dina kunders beteende och behov och på så vis optimera din butik.

 

För att använda Google Analytics i din butik, så måste du först logga in i Google och lägga till lite basinformation om din webbplats i Analytics. Du får då ett spårnings-ID som du lägger till i butiksadministrationen. Därefter sparas all statistik om användandet av din butik och du kan se statistiken i Analytics.

 

1. På www.google.com/analytics skapar du ett nytt konto eller loggar in med ett existerande Google-konto.

2. Det här steget behövs endast om du inte använt Google Analytics med ditt konto tidigare: Välj Start for free och sedan Sign up.

3. Det här steget behövs endast om du har kopplat andra webbplatser till Google Analytics med ditt konto tidigare: Välj Administratör eller kugghjulssymbolen och sedan + Skapa konto.

4. Fyll i registreringsformuläret och välj Hämta spårnings-id.

5. Acceptera Google Analytics användarvillkor.

6. Ditt spårnings-ID visas nu. Kopiera det.

7. I butiksadministrationens huvudmeny väljer du Marknadsföring >> Google >> Google Analytics.

 
 

8. I fältet Tracking ID fyller du i ditt spårnings-ID.

9. Spara.

10. Uppdatera din egen integritetspolicy och informera besökarna i din butik om att du använder Google Analytics. För mer information, läs Redigera integritetspolicyn. För att ge dina besökare möjligheten att avstå från Google Analytics lägger du till en länk i integritetspolicyn till: javascript:gaOptout() Du kan hitta mer information om hur man gör det på sidan Tips för juridiksidorna.

Google Analytics sparar nu statistiken för din butik. Du kan logga in i Google Analytics för att se statistiken.

För att kunna använda mål och trattar för kassan i Google Analytics, så använder du spårnings-URL:en från butiksadministrationen på sidan Marknadsföring >> Google >> Google Analytics längst ner i listan efter de 4 stegen. För alla andra sidor kopierar du bara URL:en från butikssidan.

 

Du kan även aktivera Google Analytics Förbättrad E-handel för att få se ännu mer statistik. För mer information, läs Google Analytics förbättrad e-handel.

För att kunna använda Google Analytics måste din butik ha en egen domän.

Kontrollera att användandet av Google Analytics tillåts enligt landets lagar och om det finns några villkor för användandet av tjänsten.