Vad är en domän?

 

En domän är en adress som leder till en webbplats – t.ex. www.din-butik.se.

Domäner har alltid en så kallade toppdomän och i exemplet ovan är toppdomänen ".se". Det finns många olika toppdomäner som kan användas för din butik.

 

Om du beställer en domän från Vilkas så tar vi hand om de tekniska inställningarna automatiskt. Du kan beställa en domän direkt i MyVilkas på sidan "Produkter och tjänster".

Om du istället har domänen hos någon annan leverantör, så ber du dem att göra följande inställningar för domänen.

  • www-adressen och huvuddomänen behöver en A-record mot IPv4-adressen 91.216.90.78

  • Inför framtiden kan man även göra AAAA-records mot IPv6-adressen 2001:678:2c4:11::7

  • Om man använder e-postadresser med domänen för att skicka meddelanden från butiken så rekommenderar vi även att be leverantören lägga till Sender Policy Framework (SPF) include "v=spf1 include:_spf.vilkas.shop ~all" för domänen.

Ändringar i inställningarna för domänen har en teknisk fördröjning på 1-4 timmar, så man behöver ofta vänta en stund. Men efter det kan man sedan lägga till domänen i inställningarna för butiken i MyVilkas (se nedan).

Med mer tekniska termer; dessa inställningar måste läggas till för domänen

www.exempel.com. IN A 91.216.90.78

www.exempel.com. IN AAAA 2001:678:2c4:11::7

exempel.com. IN A 91.216.90.78

exempel.com. IN AAAA 2001:678:2c4:11::7

exempel.com. IN TXT "v=spf1 include:_spf.vilkas.shop ~all"

 

Lägg till domänen i MyVilkas

 

När inställningarna har gjorts för domänen så kan du lägga till den för butiken i MyVilkas och då börjar butiken att fungera med den nya domänen.

1. Logga in i MyVilkas

2. Från startsidan klickar du på din butiks namn:

 
SE-MyVilkas-butik
 
 

3. Klicka på knappen "Domäninställningar" längst ner på sidan.

4. Om du har beställt domänen från Vilkas så finns den att välja i listan. Om domänen är registrerad hos någon annan leverantör så väljer du "Annan domän" och fyller i domännamnet i fältet:

 
 
 
 

När man byter domän för butiken så skapas automatiskt ett kostnadsfritt SSL-certifikat. Det dröjer vanligtvis ungefär en halv till en timme (0,5 h - 1 h) innan certifikatet fungerar. Innan det fungerar så visar webbläsarna en varning om att sidan är "inte säker". Mer information finns på sidan SSL- / TLS-kryptering av din butik.

 
 

Butiken kan endast ha en huvuddomän som visas i butikens adressrad. Om man vill att flera domäner eller underdomäner ska peka mot butiken så är det möjligt att utföra HTTP 301 eller 302 redirect för dessa extra domäner mot butikens huvuddomän. I det fallet pekas besökare på de andra domänerna också till butiken men i adressraden kommer huvuddomänen att visas.

Om HTTP 301 eller 302 -ompekning inte är tekniskt genomförbart av domänadministratören kan styrningen utföras med hjälp av en A-record styrning till IP-numret 89.250.61.18. När administratören som upprätthåller domänen har utfört den här styrningen ska du meddela detta till oss så tar vi hand om att styra den vidare till din butik. För varje extra pekning av dessa domäner fakturerar vi 495 kr i administrationsavgift (exkl moms).

 

Vi rekommenderar att använda en egen domän för butiken. Kunderna förväntar sig detta nuförtiden, det ger ett mer pålitligt intryck och påverkar även sökmotoroptimeringen positivt.