Bygg din egen webbshop - följ dessa enkla steg

Vad bör man tänka på när man ska bygga en egen webbshop?

1. Bestäm vilka produkter du ska sälja på nätet

I princip går nästan vad som helst att sälja på nätet. Både tjänster och produkter går att sälja via en webbshop. Om du redan har dina produkter eller tjänster färdiga är det bara att börja bygga din webbshop. Annars bör du fundera på vilka produkter du skulle kunna sälja på nätet. Kolla även upp konkurrensen och tänk då på att e-handel är globalt, dina konkurrenter kan befinna sig varsomhelst i hela världen.

vilkas_at1_myytavat
vilkas_at6_toteuta

2. Skaffa bra produktbilder

Försök att få dina produktbilder så streamlinade som möjligt. Om du tar dina egna bilder, använd samma bakgrund och belysning. Det finns även en massa olika tjänster som kan hjälpa dig att t.ex. få en vit bakgrund på bilderna. Använd också samma format på bilderna, som t.ex. helt fyrkantiga. Om bilderna är liknande för alla produkter ser det mycket snyggare och renare ut sen när du bygger din webbshop.

3. Gör en plan för hur du ska bygga din webbshop

Fundera på hur du vill att din webbshop ska fungera. Hur ska du hantera dina beställningar? Och dina kunder? Fundera på vilka funktioner du behöver. Och bestäm om du själv vill bygga din webbshop från grunden eller om du ska använda en färdig lösning. När du skriver ditt innehåll, så som produktbeskrivningar, tänk på att använda ord och fraser som dina kunder kommer använda för att googla efter dina produkter.
vilkas_at5_suunnittele_0
vilkas_o2_menestys

4. Välj en e-handelslösning

Välj en e-handelslösning du kan använda för att bygga din webbshop som har de funktioner du behöver just nu och som låter dig växa och har funktioner även för dina framtida behov. Fundera på om du själv vill ta hand om det tekniska inklusive uppdateringar och säkerhet. Eller välj en färdig plattform som gör det enkelt att starta din webbutik, t.ex. Vilkas Group som tar hand om själva driften av butiken och där säkerhetsuppdateringar ingår så att du kan slappna av och slippa fundera på om dina kunders uppgifter är säkra.

5. Välj rätt partners

Utöver själva e-handelssystemet behöver man också andra partners som hanterar t.ex. betalning och logistik. När du bygger din webbshop hos Vilkas finns Klarna Checkout automatiskt med som ett betalsätt. Det finns även integrationer till en massa andra tjänster som man kan behöva använda ihop med sin webbshop. Jämför olika tjänster och se vilka som passar för just din webbshop.

vilkas_at4_kumppanit
vilkas_at2_domain-1

6. Öppna din webbshop

Om du vill använda din egen domän, lägg då till den i din webbshop och gör allting färdigt så att dina kunder kan handla hos dig. Vi rekommenderar också att testa att själv göra en beställning i din egen webbshop. Gå igenom alla steg och se till så att allt fungerar som det är tänkt. Hantera sedan beställningen så som du skulle en riktig beställning, då vet du precis hur du ska göra när du väl får in den första beställningen från en faktisk kund.

7. Marknadsför din webbshop

När du är redo att ta emot beställningar är det bara att börja marknadsföra din webbshop så att dina kunder hittar dit. Prova olika sätt att marknadsföra butiken och se vad som fungerar bäst. För att kunna se det är det viktigt att använda sig av något spårningsverktyg. Google erbjuder t.ex. Analytics. Google har även andra tjänster som kan vara bra att lägga till när du bygger din webbshop, som t.ex. Ads och Search Console.

vilkas_o6_kauppa

Tveka inte, utnyttja den här möjligheten redan idag