Etusivu » Vilkas Group Oy » Ajankohtaista » Valtiontalouden tarkastusvirasto huolissaan verkkokaupan heikosta kehityksestä Suomessa.

Valtiontalouden tarkastusvirasto huolissaan verkkokaupan heikosta kehityksestä Suomessa.

Valtiontalouden tarkastusvirasto on uusimmassa raportissaan ottanut kantaa verkkokaupan heikkoon ja hitaaseen kehitykseen Suomessa. Tarkastusvirasto on 6.4.2017 julkaistussa raportissaan kartoittanut, miten valtion voisi vaikuttaa yritysten investointeihin Suomen kilpailukyvyn varmistamiseksi. Yhdeksi keskeiseksi kehityskohteeksi on nostettu kotimaisen verkkokaupan kehitys. Tarkastusvirasto on tunnistanut uhkakuvan, missä kotimainen kulutus siirtyy yhä voimakkaammin ulkomaisiin verkkokauppoihin vähentäen näin kotimaisia investointeja kaupan alalla. Kun kuluttajat siirtyvät ostoksille verkkoon yhä useammin, suomalaisesta kulutuksesta siirtyy yhä suurempi osuus ulkomaisille yrityksille.

Yhdeksi keskeiseksi syyksi kotimaisen verkkokaupan ongelmiin kansainvälisessä kilpailussa on tunnistettu heikko panostus markkinointiin. Osaaminen tekniikassa on tunnetusti vahvaa Suomessa, mutta potentiaaliset asiakkaat kotimaassa, mutta etenkin ulkomailta eivät löydä suomalaisia verkkokauppoja puutteellisen markkinoinnin vuoksi. Valtion tarkastusvirasto oli löytänyt puutteita myös verkkokauppojen kielivalikoimasta, sillä pelkästään suomen tai englannin kielellä ei vielä kovin laajasti pystytä myymään eurooppalaisille kielialueille.  Lääkkeeksi tarkastusvirasto esittää mm. verkkokaupan koulutuksen lisäämistä ammatti-, sekä korkeakouluissa.

“Myös viranomaiset ovat vihdoinkin kiinnittäneet huomioita vähittäiskaupan haasteisiin ja mahdollisuuksiin kuluttajien siirtyessä asioimaan verkkoon. Viranomaisilla onkin nyt motiivi kiihdyttää investointeja verkkokauppaan. Suomen valtio voisi tukea verkkokaupan kansainvälistymistä alentamalla verkkokaupan arvonlisäveroa kilpailijamaiden tasolle. Saksassa arvonlisävero on 5% pienempi, mikä on jo tuntuva etu saksalaisille verkkokauppiaille. Lisäksi valtio voisi antaa tullille ja verottajalle lisää resursseja kerryttääkseen veroja ja maksuja tehokkaammin ulkomaisista verkkokaupoista. Tämä toisi ulkomaiset verkkokaupat samalle viivalle kotimaisten verkkokauppojen kanssa” kertoo Vilkas Groupin toimitusjohtaja Markku Korkiakoski.

Valtion Tarkastusviraston tänään julkaistun raportin voit lukea kokonaisuudessaan tästä:
https://www.vtv.fi/files/5565/3_2017_Yritysten_investointien_edistaminen_Kokonaisarviointi.pdf

Lisää näistä teemoista löytyy mm. seuraavista Myyverkossa.fi blogeista:

Jaa sisältö