Etusivu » Vilkas Group Oy » Ajankohtaista » Kotimainen verkkokauppa kasvoi ison harppauksen alkuvuonna

Kotimainen verkkokauppa kasvoi ison harppauksen alkuvuonna

Verkkokauppaindeksi 2.4.2015

Alkuvuonna tapahtui iso harppaus kotimaisessa verkkokaupassa. Verkkokauppaindeksi kasvoi 15%, verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Tilausmäärät kasvoivat 6,5% ja myynnin kokonaisarvo kasvoi jopa 23,8%. Tasan vuosi sitten julkaistussa verkkokauppaindeksissä Q1/2014, olimme erilaisissa -3% laskutunnelmissa. Mutta nyt on ääni kellossa jälleen muuttunut ja vuoden ensimmäinen kvartaali sujui verkkokaupoilta erittäin hyvin. Verkkokauppaindeksi saavutti kokonaisuudessa 1521 pistettä.

Verkkokauppaindeksi voimakkaaseen kasvuun vaikuttaa orgaanisen kasvun lisäksi myös yritysasiakkaat, jotka ovat siirtyneet vuoden aikana vauhdilla verkkoon. Voimakkaasti kasvanut B2B verkkokauppa näkyy myös verkkokauppaindeksin luvuissa. Tämä kasvattaa etenkin verkon keskimääräistä tilauksen arvoa, joka kasvoi nyt peräti 16,25% ja on nyt verkkokaupoilla keskimäärin 120€.

Isot ulkomaiset toimijat kuten Zalando, Amazon ja eBay ovat päässeet ottamaan kohtuuttoman ison siivun kotimaisesta kaupankäynnistä. Olemme saaneet sitä vastoin huomata että isot kotimaiset kauppiaat ovat olleet vaikeuksissa verkossa. Yritykset toisensa jälkeen kaatuvat verkkokaupan ilmeettömyyteen ja hengettömyyteen, eikä kuluttajat ole innostuneet heidän palveluistaan. Näyttääkin nyt siltä, että kotimainen verkkokauppa lepää PK-sektorin varassa.

Suomessa on tuhansien verkkokauppiaiden armeija, joilla menee tänä päivänä itse asiassa erittäin hyvin, kuten indeksikin osoittaa. Ja tulevaisuus näyttää heille vielä valoisammalta. Asiakkaat verkossa arvostavat hyvää ja asiantuntevaa kotimaista palvelua ja silloin PK-yritysten verkkokaupat ovat hyvin vahvoilla, uskoo Vilkas Groupin toimitusjohtaja Markku Korkiakoski.

“Olemme nimittäin huomanneet että hyvät ja suositut verkkokaupat syntyvät usein pienestä tai keskisuuresta yrityksestä. Pienemmissä verkkokaupoissa synnytetään palveluita suurella sydämellä ja keskitytään yleensä syvään osaamiseen joltakin kapealta alueelta. Verkkokaupat, jotka ovat onnistuneesti siirtäneet osaamisen verkkoon sekä saavuttanut oman asiakaskunnan, syntyvät usein PK-yrityksessä, pienellä rahalla ja yrittäjän oikealla asenteella.” jatkaa Korkiakoski.

Verkkokauppaindeksi

Verkkokauppaindeksi Q1/2015

Tilauksen keskiarvo

Tilauksen keskiarvo Q1/2015

Tilauskertaindeksi

Tilauskertaindeksi Q1/2015

Myynnin arvoindeksi

Myynnin arvoindeksi Q1/2015

Ennuste Q2/2015

Ennuste Q2/2015

Jaa sisältö