Inventaarioraportti | Vilkas tuki

Kirjoittanut Vilkas tuki | Jan 20, 2019 10:00:00 PM
Pro

Verkkokaupasta saa otettua myös inventaarioraportin, joka käy suoraan sellaisenaan kirjanpidon tilinpäätökseen. Se hyödyntää tuotteiden asetuksissa olevaa ostohinta-kenttää ja näyttää myös hyllypaikan, jos se on tallennettu tuotteille. Inventaarioraportin tärkein hyöty on saada helppo raportti kirjanpitoon tilinpäätöstä varten, mutta sitä voi hyödyntää myös hyvin muuten inventaarion tarkasteluun siinä olevien lisätietojen avulla.

Inventaarioraportin vieminen kaupasta

Kaupan hallinnassa kohdassa Tuotteet > Tuo ja vie kun valitsee objeksityypiksi "Inventaarioraportti" ja napsauttaa Vie, niin kaupasta saa tallennettua omalle koneelle CSV-tiedoston "Inventaarioraportti.csv". Tämä pitää sisällään kaupan tuotteiden ostohinnat, hinnat, varastosaldon ja näistä yhdeenlaskettuna summat  varaston arvolle ja arvioidulle myyntiarvolle.

Inventaarioraportin avaaminen

Inventaarioraportti.csv tiedoston saa avattua taulukkolaskentaohjelmalla kuten Libre Office Calc, Open Office Calc tai Excel. Excel ei ole kovin hyvä muokkaamaan CSV-tiedostoja, joten siihen suositellaan mieluummin Libre Officea.

Avatessa tiedostoa täytyy valita koodaukseksi ja erotinmerkiksi samat asetukset kuin kaupasta tiedostoa viedessä. Sen lisäksi, jos tuotteilla on nollalla alkavia tuotenumeroita, niin kannattaa sarakkeiden tyypiksi valita teksti.

Inventaarioraportin avulla tietojen muokkaaminen

Voit myös päivittää tietoja inventaarioraportin tiedoston avulla. Voit muokata siihen uudet ostohinnat ja tuoda sen tämän jälkeen kauppaan takaisin kohdassa Tuotteet > Tuo ja vie valitsemalla objektityypiksi Inventaarioraportti, valitsemalla muokatun tiedoston omalta koneelta ja napsauttamalla Tuo.

Tiedostosta löytyy seuraavat tuotteiden asetukset sarakkeina

• NameOrAlias [NameOrAlias] - Tuotteen nimi
  • Tunniste [Alias] - Tuotteen tunniste eli tuotenumero
  • Listahinta/EUR/net [ListPrices/EUR/net] - Tuotteen listahinta (erikseen kaikille kaupan valuutoille)
  • Listahinta/EUR/gross [ListPrices/EUR/gross] - Tuotteen nettohinta (erikseen kaikille kaupan valuutoille)
  • Ostohinta [GBasePurchasePrice] - Tuotteen veroton ostohinta
  • Myyntikate [GBaseSalesMargin] - Tuotteen myyntikate
  • Veroluokka [TaxClass] - Tuotteen veroluokka
  • Varastosaldo [StockLevel] - Tuotteen varastosaldo
  • Varaston vähimmäissaldo [StockLevelAlert] - Tuotteen vähimmäissaldo
  • Hyllypaikka [GBaseStockLocation] - Tuotteen hyllypaikka
  • Päätuote [SuperProduct] - Vaihtoehtotuotteella tieto mihin päätuotteeseen se kuuluu

Nämä seuraavat löytyvät omina sarakkeinaan ja sarakkeille on laskettu yhteissumma

• Varaston kokonaisarvo [StockTotalValue] - Tuotteen varaston kokonaisarvo (laskettu ostohinta x varasto)
  • Varaston myyntiarvo (netto) / EUR [StockTotalSalesValueNet] Kaikkien tuotteiden yhteenlaskettu - Tuotteen varaston myyntiarvo (laskettu listahinta x varasto)
  • Varaston myyntiarvo (brutto) / EUR [StockTotalSalesValueGross] - Tuotteen varaston netto myyntiarvo (laskettu nettohinta x varasto)

Intentaarioraportin käyttö tietojen muuttamiseen

Inventaarioraportin voi myös tuoda kauppaan ja muuttaa sillä tietoja, mutta sen sarakkeita ei tuoda kaupan tietoihin. Vain nämä seuraavat tiedot voidaan muuttaa inventaarioraportin tuonnilla.

• Varastosaldo [StockLevel] - Tuotteen varastosaldo
  • Varaston vähimmäissaldo [StockLevelAlert] - Tuotteen vähimmäissaldo
  • Ostohinta [GBasePurchasePrice] - Tuotteen veroton ostohinta
  • Hyllypaikka [GBaseStockLocation] - Tuotteen hyllypaikka

Inventaarioraportti FAQ

K: Miksi raportissa on paljon ylimääräistä tietoa, kuten tuotteiden myyntiarvo. Inventaarioraportissahan ei tarvitse olla kuin tuotenumero, varasto ja ostohinta?
V: Raportissa on mukana jonkin verran muutakin tietoa. Se ei haittaa raportin kirjanpidollista arvoa ja ylimääräiset sarakkeet antavat varastoon liittyen hyödyllistä tietoa. Niiden sarakkeet voi halutessaan poistaa ennenkuin lisää tiedoston kirjanpitoon.