Vilkas Now -tuki - Domain

Kirjoittanut Admin | Jan 20, 2022 6:00:00 AM

Mikä on domain?

Domain eli verkkotunnus on osoite, jonka alta verkkosivu löytyy. Esimerkiksi Vilkkaan verkkosivut löyvät osoitteesta www.vilkas.fi ja verkkokaupan osoitteena voisi olla vaikka www.kaupanosoite.fi

Verkkokauppasi liittäminen domainiin

Domainin ylläpidon ei tarvitse olla Vilkkaalla, jotta sen saa kaupalle käyttöön. Mikäli käytät ulkoista palveluntarjoajaa, palveluntarjoajan asetuksissa tarvitsee muuttaa alla olevat asetukset ja sen jälkeen asettaa osoite MyVilkkaassa käyttöön kaupallesi.

HUOM! Kaupan täytyy olla aktiivinen, eli kokeiluajalla olevalle kaupalle ei voi asettaa omaa domainia käyttöön.

Jos rekisteröit domainin Vilkkaalla, tarvittavat tekniset asetukset määritellään sille automaattisesti. MyVilkas-sivuilta saat ostettua domainin Tuotteet ja palvelut -kohdasta.

Jos domainin ylläpito on toisella palveluntarjojalla, domainin palveluntarjoajan asetuksissa täytyy tehdä alla olevat asetukset. Jos palveluntarjoajalla on toimiva asiakaspalvelu, voit myös pyytää heitä tekemään alla olevat asetukset domainillesi.

• www-osoitteelle tarvitsee tehdä A-tietue IPv4-osoitteeseen 91.216.90.78

• Päädomainille / juuridomainille (ilman www-alkua) tarvitsee tehdä A-tietue IPv4-osoitteeseen 91.216.90.78

• Tulevaisuutta varten näille voi tehdä myös AAAA-tietueen IPv6-osoitteeseen 2001:678:2c4:11::7

• Jos kaupasta lähetetään sähköpostia oman domainin osoitteilla, kannattaa lisätä myös domainin TXT-tietueeseen tämä SPF omien sääntöjen lisäksi "v=spf1 include:_spf.vilkas.shop ~all".

• Muistathan samalla poistaa- tai pyytää domainpalveluntarjoajaa poistamaan vanhat A- ja AAAA-ohjaukset, jottei asiakkaat ohjaudu vanhoille sivuillesi.

Domainien asetusmuutoksissa on teknistä viivettä usein 1 - 4 tuntia, joten jonkin aikaa täytyy yleensä odottaa, ennen kuin MyVilkas-sivulla, kaupan tiedoissa, voit asettaa domainin kaupalle käyttöön.

Lisää tietoa siitä miten domainin asetukset vaikuttavat sähköpostin perille menoon löytyy artikkelista Verkkokaupan sähköpostien parhaat käytänteet.

Teknisemmin tiivistettynä domainille kannattaa asettaa seuraavat asetukset:

www.kaupanosoite.fi. IN A 91.216.90.78

kaupanosoite.fi. IN A 91.216.90.78

kaupanosoite.fi. IN TXT "v=spf1 include:_spf.vilkas.shop ~all"

Alidomainin käyttäminen kaupan osoitteena

Jos kaupalle tulee ns. alidomain käyttöön, niin tehdään seuraavat asetukset:

• Luodulle alidomainille tarvitsee tehdä A-tietue IPv4-osoitteeseen 91.216.90.78

• Tulevaisuutta varten alidomainille voi tehdä myös AAAA-tietueen IPv6-osoitteeseen 2001:678:2c4:11::7

• Jos kaupasta lähetetään sähköpostia oman domainin osoitteilla, kannattaa lisätä myös domainin TXT-tietueeseen tämä SPF omien sääntöjen lisäksi "v=spf1 include:_spf.vilkas.shop ~all".

Teknisemmin tiivistettynä alidomainia käyttäessä tulisi seuraavat asetukset

alidomain.kaupandomain.fi IN A 91.216.90.78

kaupandomain.fi IN TXT "v=spf1 include:_spf.vilkas.shop ~all"

Domainin asettaminen MyVilkkaassa

Kun tarvittavat asetukset on määritelty ja kaupasta on tehty sopimus, MyVilkkaassa saa määriteltyä kaupalle osoitteen.

Saat asetettua domainin käyttöön MyVilkkaassa seuraavasti:

1. Kirjaudu MyVilkas-sivulle.

2. Avaa kauppasi tiedot kaupan etusivulla napsauttamalla sen nimeä.

3. Napsauta domain-asetukset.

4. Jos hankit domainin Vilkkaan kautta, saat sen valittua kaupalle. Jos domain on ulkopuoliselta palveluntarjoajalta, saat sen määriteltyä valitsemalla "other domain".

Alidomainin kanssa etuosa täytyy muuttaa tähän tapaan. Eli jos asetetaan kaupalle osoite"kauppa.oikeakauppa.fi", se näyttää tältä.

SSL-sertifikaatti

Kun kaupalle vaihdetaan oma osoite, sille anotaan automaattisesti ilmainen SSL sertifikaatti. Sertifikaatin saamisessa on viivettä yleensä puolesta tunnista tuntiin. Ennen sertifikaatin saamista selaimet antavat sivulla "ei turvallinen" ilmoituksia. SSL-sertifikaatista tarkemmin artikkelissa SSL / TLS salaus kaupassasi.

Usean domainin liittäminen

Kaupassa voi olla vain yksi oletusosoite, joka näkyy kaupassa osoiterivillä. Jos halutaan ohjata useita domaineja tai alidomaineja kauppaan, näille ylimääräisille osoitteille voidaan tehdä HTTP 301 tai 302 redirect kaupan ensisijaiseen osoitteeseen. Tällöin käyttäjä ohjautuu kaupan sivuille myös toissijaisella osoitteella, mutta selaimen osoiteriville tulee näkyviin ensisijainen osoite. HTTP 301 redirectista käytetään joskus myös nimitystä URL-ohjaus.

Jos HTTP 301 tai 302 -ohjaus ei ole domainin ylläpitäjällä teknisesti mahdollinen, voidaan ohjaus tehdä A-record-ohjauksella IP-numeroon 89.250.61.18, eli ohjata liikenne meidän redirect-palvelimelle. Kun domainin ylläpitäjä on tehnyt tämän ohjauksen, ilmoita tästä meille ja teemme edelleenohjauksen kauppaasi. Veloitamme näistä redirect-palvelimen kautta tehdyistä ylimääräisistä domainohjauksista 55 € palvelumaksun (alv 0 %).

Huomaa! Koska lisäosoite ei tule millekkään sivustolle oikeasti käyttöön, tälle ei saada asetettua omaa SSL-sertifikaattia eli osoite toimii tilanteissa, jossa selaimen osoiterivillä tai linkissä osoite on muodossa

www.lisaosoite.fi
lisaosoite,fi
http://www.lisaosoite.fi
http://lisaosoite.fi

mutta selain antaa virheen, että SSL-sertifikaattia ei ole kun käytetään osoitteen muotoa

https://www.lisaosoite,fi
https://lisaosoite,fi

Oman domainin käyttöä kaupassa suositellaan, sillä nykypäivänä verkkokauppojen asiakkaat olettavat kaupalla olevan oma domain. Se antaa luotettavamman vaikutelman kaupasta ja edistää hakukonenäkyvyyttä.