Statistik om användandet av din webshop ger dig värdefull och handlingsbar information. Om du vet hur besökarna i din butik beter sig, kan du förbättra butiken i enlighet med det.

Med Google Analytics finns redan ett kraftfullt verktyg för analysering, som du enkelt kan koppla ihop med din butik för att få fram statistik.

Med Google Anlytics Förbättrad E-handel kan du få ännu mer information. Det är en förlängning på Google Analytics som erbjuder ytterligare statistik speciellt för webbutiker. Med den, kan du t.ex. få reda på hur många av dina kunder som lämnar kassan i din butik, vid specifika steg, utan att köpa något. Genom att identifiera dessa punkter kan du vidta åtgärder för förbättring. Om du t.ex. får reda på att många kunder lämnar din butik i steget "Betalning" bör du nog granska om du erbjuder rätt betalsätt.

Aktivera Google Anlytics Förbättrad E-handel

 

För att aktivera Google Anlytics Förbättrad E-handel måste du först lägga till Google Analytics i din butik. Du hittar instruktioner för detta på sidan Google Analytics. Sedan följer du dessa steg:

1. På http://www.google.com/analytics loggar du in på ditt existerande Google-konto.

2. Välj Administratör eller kugghjulssymbolen.

3. Välj Inställningar för e-handel.

4. För Aktivera e-handel ställer du in PÅ.

5. För Aktivera rapportering av förbättrad e-handel ställer du in PÅ.

6. Nu kan du lägga till etiketter för kassans olika steg. Detta gör det enklare att senare kunna skilja på de olika stegen. Under Checkout Labeling väljer du Lägg till steg i tratten för att lägga till ett nytt steg. Fyll sedan i ett namn för steget under Etikettnamn.

Vi rekommenderar att lägga till följande steg som reflekterar kassans steg i din webbutik:

  • Inloggning

  • Adress

  • Leverans

  • Betalning

  • Kontroll och beställning

7. Spara dina ändringar.

8. Du bör även kontrollera att rätt valuta används i Google Analytics. För att göra detta, välj Vyinställningar i menyn.

9. Under Valuta visas som väljer du rätt valuta.

10. Spara dina ändringar.

Förbättrad E-handel är nu aktiverat för din butik och du kan se den nya statistiken i ditt Google Analytics-konto enligt instruktionerna nedan.

 

Se den förbättrade statistiken om kassan

 

1. På http://www.google.com/analytics loggar du in med ditt befintliga Google-konto.

2. Välj Konverteringar.

3. Välj E-handel.

4. Välj Köpbeteende. Det kan ta en stund för menyn att visa det nya alternativet efter att du aktiverat Förbättrad E-handel. Försök att ladda om sidan om det inte visas.

5. Här kan du se den så kallade försäljningstratten:

  • Den första kolumnen visar alla sessioner av besökarna i din butik.

  • Den andra kolumnen visar i hur många sessioner en kund besökte minst en produktsida i din butik.

  • Den tredje kolumnen visar i hur många sessioner en kund lade till åtminstone en produkt i varukorgen.

  • Den fjärde kolumnen visar i hur många sessioner en besökare gick till kassan.

  • Den femte kolumnen visar i hur många sessioner en användare faktiskt genomförde ett köp.

Under kolumnerna kan du se antalet sessioner som "förlorades" i processen. På sidan Beteende i kassafunktionen kan du se de stegen du lade till för kassan. Med den här informationen kan du enkelt se i vilket steg av kassan kunderna bestämde sig för att inte handla i din butik.

 

Du kan se statistiken antingen i realtid eller i efterhand. Realtid innebär att du kan följa dina kunders beteende just när det händer. Observera att det kan ta ett tag tills du kan se statistik över tidigare händelser.