Verkkokauppaindeksi on viimeisen vuoden aikana liihottanut päätä huimaavissa kasvulukemissa. Edes yleensä hiljainen alkuvuosi ei tällä kertaa rauhoittanut verkkokauppaindeksin jyrkkää kasvukäyrää. Nyt, kun vuoden 2019 kolmannen kvartaalin lukemat ovat ulkona, näyttää siltä, että kasvupyrähdys on tällä erää ohi ja kymmenien prosenttien kasvuvauhti on hiipunut jälleen yksinumeroisiin lukuihin. Vuoden ajanjaksolla huippulukema oli 56,6 %, kun viimeisin lukema jäi 8,19 prosentin kasvuun viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattaessa.
Indeksi notkahti normaalille tasolle
Suurin syy verkkokauppaindeksin kasvun hidastumiselle on myynnin arvon nousun hidastuminen. Myynnin arvo nousi kolmannessa kvartaalissa vajaan kymmenen prosenttia, kun viime vuonna samaan aikaan lukema oli yli 60 %. Myynnin arvon nousun hidastumiseen taas vaikuttaa vahvasti keskimääräisen ostoskorin arvon kasvun hidastuminen.
Vaikka verkkokauppaindeksi sekä siihen vaikuttavat myynnin arvo, keskimääräisen tilauksen arvo ja tilausmäärät nousevat jatkuvasti, on kasvukäyrä notkahtanut nyt selkeästi hitaampaan nousuun. Tilausmäärissä muutos ei tosin ole yhtä suuri kuin muissa luvuissa.
Verkkokaupan kasvu on edeltävään kvartaaliin verrattaessa usein hitainta vuoden alussa ja kiihtyy joulua kohti mentäessä. Nyt kuitenkin kolmannen kvartaalin verkkokauppaindeksi oli toiseen kvartaaliin verrattaessa pienempi. Edellisen kerran näin on tapahtunut vuonna 2012.
Mahdollisia syitä kasvun hidastumiselle on monia. “Notkahduksen syy voi olla kuluttajien ja yritysten heikentynyt luottamus talouteen. Myös vilkas keskustelu kuluttamisesta ja ilmastonmuutoksesta on saattanut heikentää kuluttajien halukkuutta tehdä uusia hankintoja, mikäli kyse ei ole välttämättömästä hyödykkeestä. Onko kyse hetkellisestä kasvun hidastumisesta vai pitkäkestoisemmasta hitaamman kasvun jatkosta? Seuraavat kvartaalit tulevat näyttämään tämän pikapuolin“, pohtii Vilkkaan toimitusjohtaja Markku Korkiakoski.
Kasvun hidastumisesta huolimatta verkkokauppa kehittyy jatkuvasti. Kuitenkin kun verrataan Amazon-maihin, ollaan kehityksessä vasta alkutaipaleella, kuten Kuulas Helsingin Retail Buying Study -tutkimus osoittaa. Jos ja kun Amazon tulee Suomeen, voi tahdin olettaa kiihtyvän. Siihen, satavatko kaikki eurot Amazonin laariin, voivat kotimaiset verkkokaupat pyrkiä vaikuttamaan hyödyntämällä Amazonin tarjoaman näkyvyyden ja markkinointipotentiaalin tai kilpailemalla ihan vain omilla vahvuuksillaan.